This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

Be Active od kuchni – pomysły na Wielkanoc

By | 2018-03-31T14:07:12+00:00 Marzec 31st, 2018|Kategorie:|0 Komentarzy

Pomysł na ten artykuł powstał jak zwykle w takich przypadkach, na podstawie osobistych doświadczeniach autora. W ramach wstępu napisze tylko że chciałbym wam przedstawić kilka pomysłów, które udało się stworzyć naszemu zespołowi na świątecznej integracji, która odbyła się w kuchni spotkań IKEA.

Zaczęło się …… od wygranej. Udało nam się dostać do fantastycznego miejsca jakim jest „Kuchnia spotkań IKEA” znajdująca się przy Alejach Jerozolimskich . O tym jak świetne jest to miejsce na spędzenie czasu ze znajomymi czy też integracji firmowej część z was już wie, wszystkie pozostałe osoby zapraszam do uczestniczenia w konkursach na ich fanpage’u, oraz sprawdzenia samemu tego miejsca.

Masterchef

Skoro mieliśmy już miejsce to trzeba było zastanowić się nad formą spotkania. Oprócz oczywistego -gotowania. Nasz dział kreatywny w składzie Magda i Ola stworzyły nam trzyetapowy podział na zespoły z których każdy zespół miał do przygotowania wylosowane przez siebie danie dla wszystkich. Co oznaczało przygotowanie 11 porcji przez każdy z naszych zespołów w czasie dwóch godzin. Zadanie mogło by wydawać się banalne, gdyby nie drobny mały szczegół. Na wszystkie zakupy tego dnia, czyli czterodaniowy obiad dla 11 osób wydaliśmy 150 zł !

be-active-od-kuchni-pomysly-na-wielkanoc

I moi drodzy naprawdę udało się, wszyscy się najedli i to do tego stopnia że przypadło Mi w udziale kilka dokładek. Zapraszam do obejrzenia relacji z naszej walki z czasem!Film tutaj. Poniżej przedstawiam zespoły oraz przepisy które wymyśliliśmy:

Przełamać schemat, zacznijmy od przystawek.

Grupa składająca się z naszego wspaniałego team lidera Magdy, szalonej i pikantnej Aleksandry oraz mojej skromnej osoby, postanowiła wyjść poza schemat wielkanocnych drobnych dań. Do dyspozycji mieliśmy:

jajka 6 sztuk,
koncentrat pomidorowy mały,
ćwikła mały słoiczek ,
majonez mały słoiczek,
papryka 1 duża żółta,
kukurydza puszka.
Bonus w ramach którego mieliśmy zrobić kompot:
Jabłka, gruszki, goździki, cynamon.

Żeby nie tracić waszego czasu w tym momencie przekażę relację z dokładnym opisem, przygotowaną przez naszego szefa:  „Po wylosowaniu naszego zadania, czyli przystawek byłam trochę niezadowolona. Kocham gotować, to moja pasja i mam zmysł do łączenia ze sobą smaków. Wspólnie stwierdziliśmy że to jest „zbyt proste”.

My, ambitni – mierzymy wysoko, przydzielone nam zadanie postanowiliśmy ugryźć na kilka sposobów, oczywiście niekonwencjonalnie bardzo ograniczoną ilością składników mogliśmy zrobić jedno. Podjęliśmy decyzję że przygotujemy przystawkę, w wersji czterech Amus bush – tzw. „mini przystawek „ 😉 które zaostrzą apetyt na dalsze doznania kulinarne. Postawiliśmy na przełamywanie smaków i nieoczywiste rozwiązania, które mogą zaskakiwać swoim połączeniem. Z minimum składników chcieliśmy wycisnąć maximum smaku i możliwości.

Nasza propozycja:
– Jajko faszerowane pieczoną papryką
-Sałatka z jabłek w pesto buraczanym
-Miętowe piure z kukurydzy
-Karmelizowana gruszka z cynamonem
-Kompot z jabłek i gruszek z goździkami

Pomysły Magdy na miarę Masterchefa

Na pierwszy ogień zostały tradycyjnie wrzucone jaja. Ugotowane na twardo, i pozbawione żółtek czekały na nadzianie farszem. Ten zaś przygotowany został z grillowanej w piekarniku papryki żółtej, posiekanej i oprószonej ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą i słodka papryką w proszku, oraz kroplą wyciśniętego soku z cytryny. Papryka się piecze, my w tym czasie siekamy cebulkę i szczypiorek do farszu. Mieszamy pokruszone żółtka jaj ugotowanych na twardo z odrobiną majonezu, koncentratu pomidorowego oraz naszą słodko pachnącą grillowaną papryką, która spędziła w piecu ok 25 min. Dodajemy posiekane składniki, mieszamy i z precyzją zegarmistrza nadziewamy wydrążone wcześniej jaka. Pierwsza część za nami.

W garnku na ogniu wrze woda, do niej wrzucone zostały obrane i pokrojone w ćwiartki, soczyste jabłka i słodkie gruszki, a do smaku garść goździków. Zmniejszając ogień, zaklinamy kompot, który będzie teraz długo i powoli się gotował. Kompot ważymy, aż owoce będą miękkie, a zapach goździków wypełni całą kuchnię. Owoce są soczyste i tak aromatyczne że nasz napój nie potrzebuje większego doprawienia, niż muśnięcie go na końcu szczyptą cynamonu i kroplą cytryny. Do podania musi już tylko odpowiednio przestygnąć.

be-active-od-kuchni-pomysly-na-wielkanoc

Nadszedł czas na przygotowanie purée. Wstawiamy na mały ogień żółtą kukurydzę , podlaną wodą, tylko tyle aby przykryła ziarna kukurydzy. Do lekko gotującej się na wolnym ogniu kukurydzy dodajemy dużą ilość porwanej świeżej mięty, sól i pieprz oraz dwa posiekane ząbki czosnku. Po ok 15 min, całość zdejmujemy z ognia i blendujemy. Konsystencja musi być z jednej strony gładka i aksamitna , z drugiej zaś pozostać musi delikatna faktura ziaren kukurydzy, która będzie wyczuwalna na języku. Forma i wygląd jedzenia jest bowiem równie ważny co i smak. Nasze purée podajemy w liściach dekoracyjnej mini sałaty rzymskiej.

W tak zwanym międzyczasie którego wiele nie mamy i szybko ucieka, zajmujemy się sałatką z jabłek. Co by z nich tu zrobić, aby zaskoczyć, ale również aby było to wykwintne i smaczne ? Jabłka są lekko słodko – kwaśne i soczyste, z wierzchu o pięknej czerwonej skórce, a w środku śnieżno białe. Od razu pojawia się pomysł jak to razem przełamać i połączyć w smaku.

Frytki z jabłek? Nic prostrzego!

Kroimy jabłka w paski, niczym małe frytki. Do jabłek przygotowujemy w moździerzu pesto. Ćwikła pachnąca burakami i chrzanem, ląduje w kamiennym moździerzu w towarzystwie świeżej bazylii, soku z połowy cytryny, i odrobiny posiekanej cebuli. Kropla wody, oleju, i szczypta cukru. Wszystko ucieramy. Dodajemy szczyptę pieprzu, oprószamy solą i delikatnie oblewamy nasze jabłka tak powstałym dresingiem z pesto buraczanego.

Pozostały gruszki , słodkie zwieńczenie naszej przystawki. Zapieczone w piekarniku na grillu ćwiartki gruszki wraz ze skórką, otulone kołderką cukru i posypane cynamonem, aż proszą się by je schrupać. Jednak nie , jeszcze chwila cierpliwości, na parę chwil przed wyjęciem z pieca, trzeba je podlać, odrobinką wody z cytryną i miętą. W powstałym sosie otulamy gruszki i jeszcze parujące wykładamy na talerz, w ten sposób kończąc nasze danie. Jedenaście talerzy, pięć minut przed końcem czasu, ląduje na wspólnym stole, przed każdym z członków naszego zespołu zapraszając do wspólnej przygody.”
MAGDA 30 l.

Nie zrobię zupy z dwóch marchewek i cebuli!

To była pierwsza reakcja naszego fantastycznego zespołu w składzie: Edyta czyli kobieta która wszystko może oraz Ola co nie może 😉 (kochana koleżanko, to tylko tak do rymu). A tak naprawdę Ola jest osobą która potrafi pokroić jajko z tak szaloną precyzją że nawet maszynowo nie udało by się tego zrobić. A ich zadanie nie było proste czekało je przygotowanie zupy dla jedenastu osób.
Do dyspozycji były:

kiełbasa grillowa 300 g,
marchewka 3 sztuki,
śmietana 18 %,
chrzan mały słoik,
cebula 1 sztuka,
suszone grzyby paczka,
czosnek,
jajka 4 sztuki.

Oto jak to zrobiły:
„Zupa barszcz z niewielkiej ilości składników – wywar zrobiony na kiełbasce i warzywach, grzybki wcześniej podsmażane na masełku również trafiły do wywaru Podsmażyłyśmy cebulkę potem ją zbledniałyśmy, dodaliśmy do wywaru, dodaliśmy również chrzan aby dodać smaczek, barszcz został zaprawiony śmietaną i doprawiony solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem, do dekoracji użyłyśmy jajka i pietruszki”
Ola 25 l

Dlaczego te ziemniaki są takie pomarańczowe.

To było pierwsze utrudnienie z którym musiał zmierzyć się Łukasz. Drugim utrudnieniem zapewne było dla niego zapanowanie nad swoim zespołem, czyli miotającą nożami Olą, oraz pełnym energii młodym człowiekiem jakim jest Bartek. Do dyspozycji mieli:

filet z kurczaka,

bataty,
brzoskwinie puszka,
papryka czerwona,
szpinak,
ser feta.

Nasz redaktor naczelny tak wypowiedział się o swojej pracy:
„Pierwsza myśl była taka: Boszzzze…nie ogarnę! Na szczęścia zespół stanął na wyskości zadania. Szybkie ustalenia z Bartkiem i Olą – kurczak ma być boski! To były takie emocje, że już nawet nie pamiętam szczegółów gotowania…pamiętam jak przez mgłe jak Bartek dryluje mini pomidory napełniajac je pastą ze szpinaku i fety. Pierwszym pomysłem było po prostu usmażenie kotletów, ale umówmy się – nie idziemy na łatwiznę. Z batatów zostały prawie identyczne kosteczki, które do miekkości z przyprawami przeczekały w piekarniku. Z kurczaka miała powstać potrawka z dodatkiem brzoskiwń i papryki. Obawialiśmy się trochę przesłodzonego głównego dania, ale nic z tych rzeczy! Papryka w połączeniu z brzoskwinią oddała kurczakowi fajny smak i aromat. Szpinak natomiast został zblendowany, podsmażony i wymieszany z fetą. Taka pasta byłą idealnym wypełnieniem pomidorków cherry.”
Łukasz 32 l

Budyń w centrum stolicy

I wreszcie deser:
Herbatniki
Masło
Budyń
Mleko
Owoce
Śmietana 30%
Cukier puder

Z tych składników Mateusz – człowiek który, wie, że dobra maszyna skruszy nawet najtwardsze herbatniki.
Ola – kobieta która zmrozi każdy budyń w 3s. obdarzając go jedynie uśmiechem 😛
Piotr – szef wszystkich szefów, Pan dobrej zabawy, król przygody, mistrz organizacji przedstawiają:
„Deser smakosza BeActiveGroup”

1. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z miodem
2. Wyłożyć na spód owalnych półmisków
3. Ugotować budyń waniliowy z dodatkiem jednej łyżki masła orzechowego
4. Budyń wyłożyć jako drugą warstwę do półmiska.
5. Przygotować mus owocowy z dodatkiem cynamonu i przygotować trzecia warstwę.
6. Na samym końcu ubić śmietanę, ułożyć czwartą warstwę.
7. Udekorować owocami leśnymi lub sezonowymi.
8. Posypać cynamonem.
9. Wstawić do lodówki na 60 minut.
10. Wyjąc i cieszyć się smakiem tego cudownego deseru! ”
Piotr 34 l.

Smacznego!

O autorze

A trakcyjny N ietuzinkowy D obry R zetelny Z imny E nergiczny J umanji! czyli Andrzej autor powyższego tekstu. jeszcze 29 latek, szczupły ponieważ waży tylko 130 kg, odważny ponieważ śpi przy zgaszonym świetle. Trochę geek, uwielbia fantastykę, seriale, zapalony turysta.

Zostaw komentarz